Als je hier klikt kom je bij het fotoalbum. Daar staan de fotos die ik gemaakt heb tijdens deze vakantie.

Zaterdag 26 juni 2004

Om 3.30 opgestaan. De laatste spulletjes ingepakt. Op het gemakje ontbeten en om 5.00 reden we uit Almere vandaan. Via de A27 naar de A1, en daarna bij Denekamp een binnendoorweeg door duitsland. Ergens onderweg erg goedkoop een zak broodjes, croissants en een kop koffie gescoord. Daarna voorbij Nordhorn de Duitse A1 op.
Om 12.15 werd Puttgarden bereikt. We zagen nog net de boot vertrekken... Enfin, half uurtje wachten kan er ook nog wel bij, dus om 12.45 de boot richting Rødby, Denemarken voor EUR 48,00. Helaas voor Niels windkracht 7, dus een onrustige 45 minuten tocht die grotendeels op het dek in de wind werd doorgebracht. Vlak achter de uitlaat van de boot, maar altijd beter dan in de binnenste delen van de boot.
In één ruk door Denemarken heen. Vlak na Kopenhagen ga je een tunnel in. Die duurt een kwartiertje en dan ga je de brug over. Aan de overkant zit een tolplein. Daar EUR 32,00 betaald, en we zijn in Malmõ, Zweden. Om 16.30 zijn we bijn de formule 1 in Malmo. We wachten tot 17.00, en checken in. Daarna wandelen we een uurtje of 2 door de stad, en eten bij een thais restaurantje.
Om 20.30 zijn we doodmoe naar het hotel en naar bed gegaan.

806 km
hotel formule 1, Malmõ
SEK 310,00
droog, maar dan ook maar net.

---
Zondag 27 juni 2004

Om 8.00 opgestaan, en uitgebreid ontbeten. Bij een supermarkt in de buurt broodjes gehaald. Via Helsingõr naar het noorden richting Stockholm. Ergens onderweg hebben we een "self drive safari" gereden die we toevallig tegenkwamen. Op een 3 km lange rondrit hebben we 4 elanden gezien.


klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails
We eten een late lunch op een parkeerplaats met uitzicht op het Vättern-meer.
Onderweg zien we complete kuddes herten, een halve eland en 2 kraanvogels. De route tussen Helsingõr en Stockholm is echt prachtig.
Rond 19.00 komen we in Stockholm bij de formule 1 aan. Inchecken en gelijk weer weg. Met de metro, die precies hetzelfde zone systeem gebruikt als Nederland, naar het centrum. Daar een half uurtje rondgewandeld en een snelle hap genomen. Nog een rondje met de metro en terug naar het hotel.
Om 0.30 slapen.

609,1 km
hotel formule 1, stockholm
SEK 310
Droog, zonnetje erbij.

---
Maandag 28 juni 2004

8.15 op, ontbijt en 9.30 weg. Met de metro naar het centrum. Het eigenlijke centrum van Stockholm is op een eilandje, je kunt prachtig dwalen door oude steegjes en straatjes. We lunchen aan de oude haven, en vetrekken met de auto uit Stockholm om 15.00.
Om 19.15 kwamen we bij de eerste camping, maar die bleek dicht. Een uurtje verder vonden we de volgende camping waar ze wel open waren. Aangemeld, en de tent opgezet. Rond 23.00 uur slapen we.

207.5 km
camping Sandsnäsbodet, Ön
SEK 100,00
Redelijk weer. Later op de dag betrekt het steeds meer.

---
Dinsdag 29 juni 2004

8.15 opgestaan, we proberen een wandeling, maar na een kwartiertje begint het te regenen. Als het na een half uur zo hard regent dat de kleine regenjasjes het niet meer tegenhouden geven we op. We gaan met de auto een stukje rijden.
Kris kras over verharde en vooral onverharde wegen en weggetjes. Op een gegeven moment zelfs over een bospad... Fantastich ! Helaas denkt het weer er anders over. Regen en zonneschijn wisselen zo vaak dat het verwisselen van de zonnenbril geen nut meer heeft.
Met enige moeite de camping terug gevonden (noot: koop NIET de Freytag & Berndt kaart van Scandinavie !!!), en om 2300 naar bed.

254,3 km
camping Sandsnäsbodet, Ön
SEK 100,00
gekkenweer, te veel zon en te veel water.

---
Woensdag 30 juni 2004

Om 3 uur 's morgens de tent uit om te plassen. Verdomd ! Het is licht, net niet licht genoeg om te lezen, maar ruim voldoende om goed de omgeving te zien. Wonderlijk.
Om 8.15 echt opgestaan, geprobeerd de tent te laten drogen tijdens het ontbijt, maar dat mislukt door nieuwe buien. We proberen een wandel-route uit het ANWB boekje te vinden, helaas, dankzij de wegenkaart mislukken al onze pogingen jammerlijk. We geven het op.
Onderweg zien we wel een oude watermolen. Hier lopen we een rondje en loopt Niels een gat in zijn kop op. De eerste in 38 jaar !
De eerste jeugdherberg in Orsa blijkt vol, de tweede ligt naast het wereldberoemde berenpark, en heeft ruim voldoende plaats.
Inge kijkt voetbal, en Niels gaat vast het berenpark verkennen. De eerste lynxen en een koppel beren worden gespot. Rond 23.30 naar bed.

328,4 km
Hostel international, Grönklitt-Orsa
SEK 260
regen met af en toe een droge plek.

Donderdag 1 juli 2004

8.15 op, en 10.30 weg.
Rustig naar het berenpark gewandeld, en daar tot 13.00 gewandeld. Mooi parkje, maar de entree prijs is eigenlijk net even te hoog voor het gebodene. De verblijven van de dieren zijn te groot om als dierentuin te kunnen dienen. Een loffelijk streven natuurlijk, maar de kans dat je bijvoorbeeld de wolven ziet is extreem klein door de bebossing van het terrein. Gelukkig hebben we mazzel, en zien alle (!) dieren, zelfs de wolven.

klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails
Richting het Fulufjället national park. Eerst langs het bezoekers centrum, en negevraagd waar we het beste onze tent konden neerzetten. Net buten het park bleek een weggetje. Langs die weg kun je mooi wildkamperen. Om een lang verhaal kort te houden, DEET werkt niet tegen "knopjes" (heel kleine vliegjes), en de vitamine B-truuk werkt ook al niet. We vluchten gillend de binnen tent in, en hopen dat het morgen beter is.

186,7 km
wild gekampeerd
gratis
regen

---
Vrijdag 2 juli 2004

Na een nacht met regen zijn de kleine vliegjes niet weg. We breken in gillende vaart de tent af, en stellen het ontbijt maar even uit.
We wandelen in het nationaal park naar de hoogste waterval van Zweden. een wandleing van 4 km, waar we ruim 2 uur over doen. Zowel de wandleing naar de waterval toe, als de waterval zelf zijn de moeite van een bezoek absoluut waard.
Na de lunch barst de regen weer in alle hevigheid los.
We vinden rond 18.00 een hutje (stuga) langs de grote weg, en gaan om 23.00 slapen.

289,5 km
Stuga, 2km onder Östnar
SEK 300,00
Drupples die steeds groter werden.

---
Zaterdag 3 juli 2004

8.00 op. We willen naar het noorden. Route 45 naar Stromsund. Inge ziet een vos met prooi. De grote camping in Storuman is vol, dus we gaan de berg op, en komen in een visserscamping terecht. We huren voor vannacht een micro stuga.
Om 23.30 naar bed

379,6 km
Stuga, avasunds fiske camp
SEK 150,00
Het regent.

---
Zondag 4 juli 2004

om 7.45 op. We komen erg traag op gang door de volledige rust die er op deze camping heerst.
We hopen dat het in Noorwegen beter weer is. 10.45 gaan we weg. Dwars door de bergen, langs de sneeuw. Vanwege regen en dooi kolkt het water de bergen af. We hebben een half uurtje droog kunnen wandelen vandaag.
De wegen in Noorwegen zijn van een beduidend mindere kwaliteit, veel bochtiger, dus de snelheid gaat omlaag. Maar dat moest toch al vanwege de regen.
We bereiken de poolcirkel. Er staat een enorm gebouw met de obligate souvenir shop, een cafe en een klein museumpje. Buiten lopen we door de stromende regen naar het poolcirkel monument, en verbazen ons over het veld met gestapelde stenen.
Ondanks het slechte weer is de route erg mooi. We rijden door naar Fauske, alwaar we op de camping een hutje regelen. 's Avonds gaan we nog een blokje om,maar we kunnnen nu helemaal niets meer zien vawege de regen die meer een soort mist aan het worden is.

451,1 km
Stuga, Fauske camping
NOK 200,00
Regen natuurlijk

---
Maandag 5 juli 2004

's Morgens worden we zowaar gewekt door de zon. We ontbijten in het zonnetje, en vertrekken rond kwart over 10. We rijden verder langs de noorse fjorden tot we niet meer verder kunnen. We moeten met de boot over. Kost welgeteld 99 Noorse kronen voor een half uurtje varen.
We steken de bergen over naar Zweden. Meteen komen we in Kiruna. De 1 na grootste gemeente ter wereld. Qua oppervlakte dan. 20000 vierkante kilometer, en dat is geen typefout ! En voor de verandering regent het. Hard. Heel hard... We zoeken ons helemaal suf naar een camping buiten het centrum, maar dankzij de Zweedse wegwijzers verdwalen we alleen maar. De jeugdherberg zit vol, de stadscamping is asociaal duur, we zoeken en vinden dus aan de rand van de stad een stuga.
's Avonds vroeg naar bed, met dank aan de muggen.

klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails
443,0 km
Stuga, camp caribou, Kiruna
SEK 300,00
Van zon naar vreselijke plensbuien

---
Dinsdag 6 juli 2004

We zijn vroeg op, en staan om 5 voor 10 voor de deur va de VVV. Dat treft, om 10.00 vertrekt er een engelse tour naar de mijnen van de LKAB. Een vreselijk diepe ijzermijn. Het bezoekerscentrum ligt op 540 meter onder de grond, de tour duurt 4,5 uur, kost 195 kronen en is het geld absoluut waard. Uitermate boeiend, leerzaam en een volkomen onbekende wereld.
Na de lunch vertrekken we. Het regent natuurlijk e we zij het spuugzat. Het vakantiegevoel is er nog steeds niet, en we zijn al 2 weken op pad. We besluiten zuidwaarts te vertrekken in de hoop beter weer tegen te komen.
Om 5 uur een stuga gevonden bij een partikuliere camping. Eigenlijk meer een voortuin, maar wel een pracht camping. We douchen, wassen en Inge sauna't.

230,6 km
Stuga, camping Jarhois
SEK 250
Regen, regen, regen.

---
Woensdag 7 juli 2004 <>

We eisen vakantiegevoel. We blijven nog een dag in Jarhois. We pakken de auto, en gaan naar Pello, Finland. Volgens de eigenaren van de camping kun je hier "shoppen". Volgens ons zijn er 2 banken, 3 benzinestations en 4 supermarkten. Echt shoppen is er niet bij.
We rijden een stukje Finland in, en proberen een stukje te wandelen. De eerste wandeling loopt na 5 minuten dood op een meer. Voor de tweede wandeling volgen we een pad waar klaarlijkelijk ook autos op rijden. We treffen een nieuwsgierig rendier, en na een uurtje wandelen we dezelfde weg maar weer terug.
We zoeken onns eenn versuffing naar een restaurant, maar afgezien van een pizzeria bij een benzinestation kunnen we niets, maar dan ook helemaal niets vinden.
We gaan naar de camping terug, hebben om 9 uur zelf een prak gekookt, en worden uitgenodigd in de zweedse variant van een finse sauna. Niels vlucht na 10 minuten de hitte uit.

273,3 km
Stuga, camping Jarhois
SEK 250
Regen, droog, regen, droog.

---
Donderdag 8 juli 2004

Om 10.15 zijn we klaar op de camping, en we vertrekken zuidwaarts langs de finse grens. Bij de golf van Biskaje slaan we linksaf, en rijden verder langs de kust door Zweden.
Om 16.45 zijn we in Gammelstad Pitea. Een oud kerkdorpje. Omdat de kerk zo ver weg gelegen was hadden veel mensen hier een tijdelijk huis zodat ze ondanks de afstand toch de kerk konden bezoeken. Er staan hier nog ruim 400 van die huisjes, varierend van 10 vierkante meter tot 2 etages hoog. Ook het openlucht museum ziet er grappig uit, en is volgens mij gratis toegankelijk. We struinen anderhalf uur in de rondte, en rijden dan naar Pitea waar we op een camping een hutje vinden.

klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails
356,8 km
Stuga, camping borgarudden, Pitea
SEK 280
Later op de dag klaart het weer een beetje op

---
Vrijdag 9 juli 2004

Bij de tourist info vinden we een folder over een "lappenstad" bij Arvidsjauer. Enigzins op de route, dus we besluiten wat laps te gaan snuiven.
Onderweg maken we contact met een stel mooses langs de kant van de weg, maar als ik uitstap ben ik toch iets te eng... De lappenstad in Arvidsjauer is werkelijk onbeschrijvelijk. Volledig verspilde moeite. Er staan een twintigtal hutten die zogezegd door lappen bewoond zouden zijn, maar alles zit op slot, er is geen infobord te bekkennen, kortom volledig verspilde moeite, tijd en kilometers.
Uit mijn ooghoek zie ik onderaan het dorp een paar oude treinwagons staan. Om toch nog iets te hebben aan de omweg besluit ik daardan maar een paar fotos van te maken. Inge ziet een poster hangen dat er op vrijdag en op zaterdag om 17.45 een stoomtrein vertrekt voor een 4 uur durende tocht, en dat dat maar SEK 150 kost. Het is ondertussen 16.00. Hollend naar de toerist info, stuga geregeld, daarheen geracet, en vliegend terug naar de stoomtrein. In de trein een kaartje gekocht voor inderdaad 150 kronen, en omdat het toch een sofdag was ook maar meteen typisch fins gegeten in het cafe van de trein. Voor rond de 250 kronen eten en drinken we rendiervlees, en zweedse kebab. Heerlijk !

klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails
Na 4 uur in de trein staat de auto nog braaf op ons te wachten, en gaan we naar de stuga en naar bed.

171,9 km
prive stuga "bij Lilly"
SEK 250
Het is het meeste van de dag droog.

---
Zaterdag 10 juli

Heerlijk in de zon op de veranda van de hut ontbeten.
We willen voordat we naar het zuiden vertrekken toch nog wat info over lappen en hun leven. Op advies van de tourist info gaan we een kleine 70 kilometer om, naar het "Batsuoj forest lap center". Een samen (=lappen) familie die toeristen proberen te laten kennismaken met hun leven. Erg boeiende mensen, met een fascinerende levenswijze. Voor een rondleiding van een uur betalen we SEK 125 per persoon. Als we na bijna 2 uur klaar zijn (mensen die vragen worden kennelijk op prijs gesteld) zijn we een heel stuk wijzer dan toen we begonnen.
We barbequeen op een camping aan het meer waar we een stuga huren.

klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails


422,6 km
stuga "ansjons camping", Bjurholm
SEK 210
droog, en zowaar warm !

---
Zondag 11 juli 2004

Na 10 minuutjes zon in de morgen betrekt het weer. We rijden zuidwaarts via binnendoor weggetjes . Na wederom een stel dwalingen rijden we de E4 op, om hier dan maar op te blijven.
We passeren de "hoge kusten", en zien een heleboel autos op een parkeerterrein staan. Het blijkt dat hier de "Konings grotta" is gelegen. Info bij de toerist info leert ons dat de wandeling naar boven 1,5 uur duurt, en naar beneden ook. Het is 15.00 uur...
We regelen een stuga op de camping die er bij hoort, trekken onze wandelschoenen aan, en vertrekken de berg op. Prachtige wandeling, maar vooral het eerste stuk omhoog is erg zwaar. De afstand is 900 meter, we doen er inderdaad anderhalf uur over... Terug gssn we anders, en licht glooiend komen we na iets meer dan een uur bij de stuga aan.
Eten, douchen en naar bed.

177,5 km

stuga, camping "skulebergets", Dockstra
SEK 195
Fantastisch weer voor een stevige wandeling, niet te warm, niet te koud, en... droog !

---
Maandag 12 juli 2004

We verslapen ons vanmorgen, maar dat maakt niet zoveel uit. We zitten de rest van de dag toch in de auto omdat we nu toch eindelijk wel weer eens richting het zuiden zullen moeten.
We ondervinden ernstige problemen bij het vinden van een slaapplaats, maar uiteindleijk om 21.00 vinden we een plekje.

492.0 km
Stuga, Sifferbo Stugby, Sifferbo
SEK 300
Grote dikke droeve druppels dalen op ons neer.

---
Dinsdag 13 juli 2004 We planken weer een dag op de autowegen (ahum) van midden Zweden.
We eindigen onze 2e autodag op rij in Håverud waar we in de jeugdherberg naast het aquaduct een bed voor de nacht regelen.
Via de VVV ontdekken we dat er een boottocht over de kanalen en meren van deze omgeving te boeken valt die 5 uur duurt, en niet eens al te debiel duur is. We besluiten dat morgen te gaan doen.

511,0 km
Jeugdherberg, Håverud
SEK 280 redelijk weer.

---
Woensdag 14 juli 2004

klik op een thumbnail voor de foto
klik op een foto voor de thumbnails
We staan als eerste in de rij, en zijn als eerste aan boord. De tocht voert door 18 sluizen, over een vijftal meren, en we stappen in totaal bijna 50 meter hoger de boot uit dan doen we instapten ! De [b]vaar[/b]tocht duurt 5 uur, en daarna zit een treintochtje van nog een half uurtje terug naar het startpunt bij de prijs inbegrepen.
Gelukkig hebben we gisteren al een nieuwe plek voor vannacht geregeld, dus we hoeven niet te zoeken.
27.7 km
Stuga, Öståna
SEK 300
We begonnen vandaag met slecht weer, maar het werd al snel erg lekker weer.

---
Donderdag 15 juli 2004

We besluiten om eens in Götebrog te gaan kijken wat de boot kost. Rond 15.00 wisten we dat een enkeltje ruim 350 euro ging kosten, en dan moest het eten er nog bij. Dus rijden we verder richting Helsingborg om daar de pont te nemen.
Rond 17.00 hebben we bij de VVV in Halmstad een kamer geregeld bij een partikulier.

324.8 km
Inger Svensson, Halmstad
SEK 345
Mooi, lekker zonnig

---
Vrijdag 16 juli 2004

Vandaag met de pont van Helsingborg naar Helsingör in Denemarken. Een combiticket met de Rødby-Puttgarden kost iets meeer dan 70 euro. We rammen door Denemarken heen, en staan om 16.00 op Duitse bodem. Vanuit de auto regelen we een kamer in het Formule 1 hotel in Bremen waar we om 20.00 aankomen.

576.2 km
formule 1
EUR 25
Mooi lekker zonnig windarm weer

---
Zaterdag 17 juli 2004

Lang verhaal kort verteld: We zijn rond 15.00 thuis.

?? km

Statistieken: We zijn 2000 euro armer, en hebben ongeveer 8000 kilometer gereden.

novw's home